Warzywa i owoce bogate w witaminę C
6 Gru 2018

Warzywa i owoce bogate w witaminę C

Post by Redaktor

Warzywa i owoce bogate w witaminę C

Warto wiedzieć, że witamina C Kraków nie jest wytwarzana samodzielnie. To oznacza, że musimy ją dostarczyć do organizmu w inny sposób. Pamiętajcie, aby nie traktować po macoszemu tego aspektu. Niedobory witaminy C są bowiem bardzo opłakane w skutkach i utrudniają normalne, codzienne funkcjonowanie… Co zrobić, aby nie dopuścić do takiej sytuacji? Ważna jest między innymi odpowiednia dieta. Jakie produkty dobrze jest zatem uwzględnić w jadłospisie?

Jakie owoce warto spożywać?

Są to na przykład owoce. W tym momencie trzeba wspomnieć, że najlepiej decydować się na elementy tuż po zbiorze. Właśnie w takich owocach znajduje się bowiem najwięcej witaminy C. Co warto kupować? Dobrym wyborem są między innymi owoce cytrusowe. Chodzi tutaj na przykład o mandarynki, limonki, grejpfruty, pomarańcze itp. W tym gronie znajduje się także cytryna. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodawać ją na przykład do herbaty. Jakie jeszcze owoce warto wziąć pod uwagę? Jest to na przykład czarna porzeczka. Nie zapominajcie także o świeżych jabłkach – szczególnie dobre właściwości w tym temacie mają antonówki. Warto podkreślić, że owoce tego typu powinny być cienko obierane ze skórki. W końcu to właśnie pod nią zawartość witaminy C jest relatywnie największa. Jeśli już obierzecie owoce, to najlepiej od razu je zjeść. Wówczas do Waszego organizmu trafi po prostu najwięcej witaminy C.

Jakie warzywa będą najlepsze?

Witamina C Kraków znajduje się także w różnych warzywach. Jakie elementy z tej kategorii dobrze jest mieć na swojej liście zakupowej? Między innymi są to pomidory. Większe produkty tego typu pokrywają nawet połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C! Nie zapominajcie również o różnych rodzajach kapusty. Dobrym wyborem jest między innymi kapusta kiszona (zwłaszcza jesienią i zimą). Witamina C znajduje się również w papryce lub ziemniakach (powinny być kupione i jeszcze tego samego dnia spożyte – im dłużej te elementy będą przechowywane, tym mniejsza zawartość witaminy C).

Tags:

0 Comments

Leave a Comment